2009. november 11., szerda

helyi turista kirándul: Festetics kastély, Dég

A dégi Festetics kastély Magyarország egyik legszebb - és látogatható - klasszicista kastélya. A Pollack Mihály által tervezett épület park felőli homlokzata a Nemzeti Múzeum előtanulmányának tekinthető. A kastély gyönyörű angolparkja az épülettel együtt alakult, ezért az épített és a természeti elemek szervesen illeszkednek egymáshoz. A Bozót-patak és az Etelkai víz találkozására "tervezték rá" a parkot.
A kastély ovális dísztermét rendhagyó módon nem középen helyezték el, hanem az egyik szárnyban, erre felel a másik oldalon a grófnői fürdőszoba kialakítása. A Festetics család 1944-ben hagyta el a kastélyt, amiben az államosítás után, 1996-ig gyermekotthon működött.
A park tavának szigetén áll az úgynevezett Hollandi-ház. A sziget eredetileg csak csónakkal volt megközelíthető, ma már hídon kelhetünk át. A Hollandi-ház földszintje tehénistállóként szolgált, emeletén a tüdőbeteg Festetics Andorné gyógyulását szolgáló lakosztály volt. Az ammóniadús levegőt és a friss tejet gyógyhatásúnak tartották.
A park remek sétatér, a vízparton tűzrakóhelyeket alakítottak ki, piknikezéshez is ideális környezet.
Többet innen tudhatsz meg.

1 megjegyzés:

Na most mondd!