2011. október 5., szerda

Mutatok valamit


Megmutatom, hol dolgozom. Az Oktogontól a Hősök tere felé indulva az Andrássy út bal oldalának első jelentős épülete egy palotabérház. A házat Ybl Miklós egykori építésvezetője Schmall Henrik tervezte, építtetője pedig a svájci származású nagytőkés, malommogul és sörgyáros Haggenmacher Henrik volt.(Érdemes elolvasni az élettörténetét.) Az épület első emeletét a tulajdonos lakása foglalta el. Később itt lakott Darányi Ignác földművelésügyi miniszter, utána pedig a Szabó Ervin Könyvtár 10. számú fiókkönyvtára foglalta el a helyiségeket.


A könyvtárnak ez volt a második - és egyelőre utolsó - helye. Az 1924. márciusi nyitáskor a még a Hunyadi tér 3. számú ház első emeletének 150 négyzetméterét foglalta el. Ez látható az alábbi képen. A könyvtár kb. 3000 kötettel és folyóiratolvasóval nyitott. A polgári Terézvárosban ekkor még számos kölcsönkönyvtár működött, köztük a kiválóan felszerelt Lander féle is, ezért ezt a fiókot inkább diákok és kispénzű hivatalnokok látogatták.


1934-ben költözött át a könyvtár a hat szobás, tágas polgári lakásba. Az egykori lakóterek helyén kölcsönzőt, olvasótermet, raktárat és irodát alakítottak ki. A könyvtár vezetésével Leitgib János könyvtári főtisztet bízták meg, aki forgalmas, népszerű bibliotékává alakította. Gyakori vendége volt itt többek között Szép Ernő és Kodály Zoltán.


Budapest ostroma alatt is szinte megszakítás nélkül működött a könyvtár. Leitgib János '44 decemberében beköltözött, és Czeiner Teréz altiszt segítségével december 31-ig teljes üzemben működtette azt. "Január 1-től kezdve az állandó belövések folytán a forgalom erősen megcsappant, mindamellett előfordult, hogy a legnagyobb golyózápor közepette is megjelent néhány idősebb nőolvasónk..." Mondván: "A pincében is kell valamit olvasni." Január közepétől már újra teljes nyitva tartással működtek, és eközben az olvasóteremben állandóan 20-30 embernek nyújtottak menedéket. Aki alaposan körülnéz még ma is megtalálhatja ezt az asztalt.


Ezen az erkélyen pedig még ma is lehetne könyvtárosokat fényképezni. (Leitgib János és tőle jobbra Czeiner Teréz)

28 megjegyzés:

  1. Konzuli palotának is nevezték a családban, mert H.H. svájci konzul is volt.

    VálaszTörlés
  2. Lovely blog. Thanks for sharing with us.This is so useful.

    VálaszTörlés

Na most mondd!