2009. október 15., csütörtök

Templom a híd alatt

A Belvárosi plébániatemplom Pest legrégebbi, ma is álló épülete. Már 1046-ban templom állt ezen a helyen, ami részben a római castrum falaira épült. A román stílusú épület egyik falmaradványa ma is látható a déli toronyban. Zsigmond korában (1398) átépítették gótikus csarnoktemplommá, aminek szerkezete lényegében azóta nem változott. Mátyás korában két kaput nyitottak az északi illetve déli oldalon, de ezeknek már csak a helye látszik. A XVIII. században alakult ki a sajátos gótikus – barokk templomkép. A homlokzat barokk, a tornyok alsó emeletei és a szentély gótikus. Ezt a kettősséget a 2. világháború utáni felújításnál is megőrizték.
A templom körül volt a régi Pest központja. Ide futottak be az országutak, mögötte állt a régi városháza. Mellette forgalmas piac működött, a templom falához üzletek tapadtak. Az Erzsébet híd építésekor azonban az egész városrészt átrendezték (erről majd később!), így a templom és környéke elvesztette központi szerepét. Ma az északi oldala úgy ahogy látszik, a homlokzat a rakparton zajló forgalom miatt csak Budáról .élvezhető, a déli falak egy húgyszagú, sötét parkolóra néznek.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


6 megjegyzés:

  1. Amikor a templomot kívülről felújítják (egyszer majd végre), az átadóra mindenkit szeretettel fogok várni és koccintanék vele kedvenc italával. Remélem ez hamarosan bekövetkezik.
    Az árnyékos fotók valóban nagyon jók lettek!

    VálaszTörlés
  2. Ohh. imadom ezt a templomot. meg igy romjaiban is gyonyoru.maga a tortenelem.

    VálaszTörlés
  3. A magyar építészet története egy épületben. Van ebben minden: román kori toronyfal, gótikus szentély, török imafülke,barokk festett boltozat, meg reneszánsz oltár. Ebből készítettem egyik dolgozatomat is, a lovagkorra koncentrálva, mert bár nem vagyok pesti, csak itt tanulok, ez az épület az egész országban egyedülálló.

    VálaszTörlés

Na most mondd!